Kracht door balans

 

Biofeedback opleiding

 

 

StartpaginaIntroductie cursusSupervisieOverige cursussenDocentenScholingsagendaWebwinkel

 

Cursusprogramma

 

Naast de 3-daagse introductiecursus biofeedback bieden we onderstaande cursussen over biofeedback aan. Informatie over data en kosten en het inschrijfformulier vindt u bij de scholingskalender.


Cursus "In balans op het werk en daarbuiten", de weg naar gezonde gedragsverandering (3-daagse)

Data:
09-03-2018, 23-03-2018 en 06-04-2018 (3 vrijdagen)
Deze cursus wordt opnieuw gegeven op 11-10-2018, 01-11-2018 en 15-11-2018 (3 donderdagen)
In onze drukke maatschappij is de grens tussen werk en privť vervaagd: we zijn continu bereikbaar en worden overladen met prikkels. Hoe meer we ons laten leiden door de hectiek en druk van ons bestaan, des te meer bouwen we stress op en des te slechter kunnen we tot rust komen en herstellen. Deze cursus gaat over het aanleren van een manier van werken, waarbij gezond zijn en gezond blijven centraal staat. Deze nieuwe werkstijl leidt tot preventie van (werkgerelateerde) stressklachten en is tevens de weg naar een gebalanceerde gezonde leestijl.  
Accreditatie is verstrekt door de NOBCO (5 punten) en door het NIP accreditatiebureau A&O / A&G: 26 punten. Voor een uitgebreide workshop beschrijving, klik hier.  

Workshop "Ontdek biofeedback als praktische tool bij stressmanagement"  
Datum:
17-04-2018 (dinsdag).
Biofeedback is een
methode, waarbij lichaamssignalen gemeten worden, ademhaling, hartslag/hartcoherentie, transpiratie op de vingers en warmte van de hand.  Biofeedback wordt al 30 jaar met succes ingezet bij de behandeling van diverse klachten, zoals stress, angst, overprikkeling en moeheid. Het mooie van werken met metingen is, dat de de cliŽnt precies ziet wat er in zijn lichaam gebeurt. Dat bevordert het proces van lichaamsbewustwording en verbetert het vermogen om te ontspannen. Vroeger kon biofeedback alleen uitgevoerd worden met grote, dure apparatuur, echter door de ontwikkeling van de techniek is er een enorm scala aan kleine biofeedback apparaatjes en apps voor de tablet en smartphone gekomen. In deze workshop komen alle vormen van biofeedback aan bod, die uitgevoerd kunnen worden met kleine handzame apparatuur en apps. De workshop is interessant voor therapeuten, die nog geen ervaring hebben met biofeedback, maar biedt ook interessante ideeŽn voor biofeedbacktherapeuten, die zoeken naar verdere mogelijkheden om cliŽnten zelf thuis te laten oefenen met biofeedback. Het wordt een dag vol afwissseling en zelf ervaren met het doel dat u na deze dag een goed overzicht heeft  van de mogelijkheden om biofeedback op een goedkope praktische wijze in te zetten..
Accreditatie is verleend door de LV POH-GGZ voor 7 punten en door het NIP A&O/A&G voor 10 punten.
Voor een uitgebreide workshop beschrijving, klik hier.  

Practicum "Ontspannen ademen"
Data:
9 en 23 maart 2018. Volgeboekt. Het practicum wordt opnieuw gegeven op 2 en 16 november 2018
Ademen, een automatisch en onbewust proces dat onder invloed van spanning dysfunctioneel kan worden. Langdurige stress kan er voor zorgen dat we vergeten hoe het voelt om ontspannen te zijn en vrij te ademen. Het ademen verloopt in een te hoog tempo, te hoog in de borstkas en te oppervlakkig en de cliŽnt is zich daar niet bewust van. Wel zijn er vage klachten, zoals slechter slapen, een opgejaagd of onrustig gevoel, vermoeidheid en soms benauwdheid of druk op de borst.  Juist omdat ademen onbewust verloopt werkt het bewust sturen van de adem via ademoefeningen bij deze cliŽnten vaak averechts. Het voelt onwennig, niet fijn en kan zelfs leiden tot hyperventilatie. Een aanpak via oefeningen voor bewustwording van spanning en voor ontspanning met minder nadruk op de adem is bij deze groep cliŽnten effectief gebleken en kan het begeleidingstraject ondersteunen. In deze praktische workshop wordt u een diversiteit aan bewustwording- en ontspanningsoefeningen aangeboden, die u zelf gaat ervaren en leert toepassen.
Accreditatie is verleend door de SKB (34 punten), door het KNGF voor het register Algemeen (17 punten) en door de
ADAP voor oefentherapeuten (15 punten). Voor meer informatie, klik hier.  

Cursus "Behandeling van slaapproblemen"(3 daagse-)
Data:
29-05-2018, 12-06-2018 en 26-06-2018 (3 dinsdagen).
In deze driedaagse cursus leert u op welke wijze u het slaapprobleem goed in kaart kunt brengen en de cliŽnt kunt helpen, via een stappenplan, om de slaapproblemen de baas te worden. Het stappenplan combineert diverse methoden, o.a. stressreductie, psycho-educatie, gedragsmatige technieken, lichttherapie en biofeedback. Accreditatie is verleend door het Keurmerk Fysiotherapie (12 punten), het KNGF (22 punten voor het register psychosomatisch fysiotherapeut), het NIP voor A&O/A&G (24 punten), de FGzPT (6 punten), de LV POH-GGZ (18 punten) en de ADAP voor oefentherapeuten (22 punten). Voor meer informatie, klik hier.